Wat als je paard op een pensionstal of manege staat en je niet alles zelf kan beslissen?
Laten we eerlijk zijn, de meeste paardeneigenaren hebben hun paard in pension of op een manege staan. We hebben nu eenmaal niet allemaal een huis met genoeg grond aan om onze paarden op te houden. Al zouden velen dat wel willen...
Ikzelf heb ook mijn Black Beauty op een stalling staan, waardoor ze niet helemaal staat hoe ik ze zou willen. Wat niet wilt zeggen dat ik er niet het beste van maak. Gelukkig heb ik een geweldige staleigenaar die heel graag meedenkt.
De ideale situatie is een weiland met variatie van minimum 1 hectare per paard, dus voor 4 paarden wil je een weiland van 4 hectare met een klein bosje, een waterpartij en variatie in kruiden en verschillende grassoorten. Er zijn te veel paarden in België en te weinig grond om dat te voorzien, want mensen willen ook nog kunnen leven... Dus ja, soms moeten paarden op stal of op kleine paddocks.
Gelukkig is dat niet het einde van de wereld, want kleine dingen kunnen het voor het paard beter maken.
- Ruwvoer: hoe meer droog hooi hoe beter, geeft je staleigenaar te weinig hooi, koop dan zelf hooi of ander ruwvoer bij. Dit kan in de vorm van balen hooi, maar dat is een gedoe met opslag, dus je hebt ook ruwvoermixen, zakken haychunks, zakken luzerne, ...
- Krachtvoer: geeft de staleigenaar krachtvoer dat niet past bij jou paard, kan je dat ook zelf aankopen en geven, klein emmertje aan de stal hangen met de juiste soort en portie en het kost je staleigenaar weinig extra moeite.
- Beweging: idealiter heeft een paard 24/7 vrije beweging, maar ook daarvoor is te weinig ruimte in België. Paddock paradises en actief hit stallen zijn een enorm goede uitvinding, maar zelfs daar is soms te weinig ruimte voor. Beweging is heel belangrijk voor de correcte vertering van het voer, dus als eigenaar moet je hier mee aan de slag. Uiteraard kan je trainen zoveel je wilt, maar je paard zal ook vrije beweging nodig hebben: wandelen aan de hand, eventjes los in een paddock, stapmolen, ... Elke moment van vrije beweging verbeterd de vertering.
- Anti stalverveling. Als paarden veel op stal staan en zich dus vervelen, kan je als eigenaar je paard 'bezig houden'. Hang een liksteen in de stal, geef hooi in kleine porties of in slowfeeders waardoor ze er langer mee bezig zijn. Verstop wortels en ander gezond snoep in de stal en laat je paard zoeken. Hang eetbare takken aan de staldeur, wilgentakken zijn een goed voorbeeld. Hang gedroogde kruiden aan de staldeur.
- Snackwandeling. Neem je tijd en pak je paard mee aan een halster, wandel richting bos/open ruimte en laat daar je paard de planten onderzoeken. Een paard zal nooit uit zichzelf een levende giftige plant eten (gedroogde giftige planten zijn WEL gevaarlijk). Laat je paard zelf kiezen welke grasjes, kruiden, onkruiden, ... het wilt eten. En geef je paard daar vertrouwen in. Een paard dat dit niet kent gaat eerst alleen maar 'standaard' gras eten, maar na een aantal keren zal je zien dat je paard zelf takken en stukken boomschors begint te eten. Laat je paard maar doen.
Let wel op dat je je paard laat eten op ruimtes waar je geen planten beschadigd die van andere mensen zijn, dus ofwel neem je een 'publiek' bos, of je vraag toestemming aan de eigenaar van de planten. - Stro ipv krullen op stal. Gerstestro of ander stro kan voor een paard een vorm van ruwvoer zijn, houtkrullen zijn niet eetbaar. Je wilt geen verstoppingskoliek door het stro, dus als je paard dit niet kent moet dit geleidelijk opgebouwd worden, maar voor de vertering van je paard is af en toe een hapje stro echt niet ongezond. Niet toepasbaar bij paarden met ademhalingsproblemen.
Ben je inspiratieloos en weet je niet hoe de voedingssituatie voor jou paard beter zou kunnen?
Reactie plaatsen
Reacties